CARDINAL

Despre noi

Globalizarea este un proces ireversibil, în ciuda revizionismului spectrelor care bântuiau lumea în secolul trecut. Lumea de mâine aparţine celor care cultivã relaţii interpersonale şi de grup începând de astãzi, iar avantajul competitiv va fi de partea individului sau a companiei care are capacitatea sã caute, sã gãseascã şi sã valorifice o informaţie în mijlocul avalanşei de informaţii care defineşte economia secolului XXI. Lumea nu este doar despre România, iar egocentrismul promovat în mass-media nu face altceva decât sã ne îndepãrteze şi mai mult de la pârghiile de putere ale viitorului. Ȋn acelaşi timp însã, nu putem face abstracţie de politicã, înţeleascã ca practicã de organizare a unei sfere sociale şi de spaţiul fizic în care ne ‚consumãm’ existenţa. Pãtrunderea disciplinei definitorii pentru înţelegerea dinamicii intereselor dintre oameni şi state, geopolitica, este fundamentalã în procesul de conştientizare a forţelor care ne influenţeazã traiul în mod direct şi indirect şi nu în ultimul rând pentru identificarea oportunitãţilor care ne înconjoarã la nivel regional şi global.  

Suntem o organizaţie non-profit axatã pe dorinţa de a construi un colectiv dornic de afirmare pe scena social-politicã din România. Nu cãutãm corectitudinea politicã, ci curajul de exprimare liberã (în limita bunului simţ evident). Nu ne mulţumim sã publicãm nişte articole ‘interesante’ care într-un final vor zace uitate pe hard-ul unui calculator ros de ruginã, în schimb dorim sã stârnim imaginaţia, sã provocãm şi sã lansãm dezbateri, sã ţinem un discurs în faţa publicului şi nu în ultimul rând sã ne asumãm opiniile şi convingerile atât în mediul online şi offline. Ȋn România de astãzi, cuvântul de ordine este dezorganizarea şi izolarea. Asociaţia Cardinal are multe de spus şi de fãcut în privinţa de la astfel de fenomene total anti-sociale şi neproductive. 

Misiunea noastrã?

Sã clãdim grupuri de la firul ierbii capabile sã-şi vocifereze dorinţele şi aşteptãrile în mediul social-politic şi sã acţioneze ca atare, sã întindem plase de relaţii cât mai largi la nivel internaţional şi sã cultivãm capacitatea de a ne informa şi a da mai departe aceste competenţe vitale pentru secolul XXI.

Echipa

mihai ardelean

Mihai Ardelean

Preşedinte

Absolvent al Facultãţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universitãţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca precum şi a Relaţiilor Internaţionale la Facultatea de Istorie şi Filosofie în cadrul aceleaşi universitãţi. Are o bogatã experienţã la nivel internaţional, locuind şi profesând aproape un deceniu peste hotare. Geopolitica reprezintã atât interesul principal cât şi lupa prin care discerne evoluţiile politice la nivel internaţional. Considerã cã omul, ca specie, nu poate face abstracţie de factorul spaţial. Acesta îi influenţeazã în mod direct conştiinţa social-politicã. Ȋi place sportul, practicã ju-jitsu în mod constant şi înoatã de fiecare datã când are ocazia. De asemenea crede cu tãrie cã România secolului XXI are nevoie de forma de guvernãmânt a unei republici prezidenţiale, care va oferi cadrul necesar pentru ducerea unui proiect de ţarã pânã la capãt.

Adrian Dincã

Analist

Absolvent al Facultãţii de Inginerie Aerospaţialã la catedra de Echipamente şi Aparate de Zbor, Adrian urmeazã în prezent masterul în Ingineria şi Managementul Aeronautic la Universitatea Politehnicã din Bucureşti. Sporturile ocupã o bunã parte din timpul lui Adrian, fiind un mare pasionat de snowboarding în plin sezon de iarnã, cât şi de foşnetul valurilor atunci când le cresteazã cu vârful plãcii de surf. Ferm convins cã puterea în secolul XXI decurge din supremaţia aerianã, Adrian se concentreazã în momentul de faţã pe dezvoltarea profesionalã în universul aeronauticii, unde tindã sã devinã unul dintre vârfurile domeniului în care activeazã. Interesele sale sunt legate de tehnologia aviaţiei precum şi de influenţa acesteia asupra economiei per ansamblu.    

Adrian Dinca
Stefan Ivascu

Ștefan Mihai Ivașcu

Analist

Traiectoria educaţionalã a lui Ştefan a fost caracterizatã de studiu interdisciplinar, absolvind secția Matematică și informatică în cadrul Liceului Teoretic Bogdan Vodă din Vişeu de Sus, Maramureş. După terminarea liceului, a urmat secția de Istorie a Facultății de Istorie și Filosofie ( Universitatea Babeș-Bolyai), unde a absolvit cu success în 2016. Următorul demers a fost să urmeze studiile la nivel master, Istoria și socio-antropologia epocii moderne (2016-1018) în paralel cu frecventarea cursurilor de contabilitate la Professional Academy (2017–2018). Tot din 2018, este student în cadrul secției de Contabilitate și Informatică de Gestiune (Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor). Are douã mari pasiuni scrisul și fotografia, în care se scufundã dupã o zi de muncã precum submarinul în adâncurile celor 7 Mãri. Satisfacţia cât şi relaxarea din egalã mãsurã o gãseşte atunci când lucreazã la romanul început sau la seria de povestiri scurte, dar și atunci când găseşte noi metode de a se exprima prin fotografie. În cadrul Asociației Cardinal, urmează să verifice validitatea informațiilor, cursivitatea articolelor sau a seriilor de articole precum și coordonarea membrilor pentru a putea acoperi întregul și diversul spectru de activitate propus.

EMBLEMA Reperul nostru identitar este o intersecţie de simboluri ale mitologiei antice cu opere de artã din epoca modernã. Emblema Asociaţiei Cardinal reprezintã atât crezul cât şi misiunea pe care ne-am asumat-o.

Logo transparent nou - fara text-min

Coada de acvilã

Fundaţia, fãrã de care nici un demers nu ar putea prinde rãdãcini. Reprezintã     unitatea de grup, solidaritatea, cel mai puternic element de legãturã care conferã sinergia şi echilibrul necesar. Toate subiectele abordate de cãtre membrii Asociaţiei Cardinal care ţin de dinamica unei societãţi, de la indivizii care formeazã un grup identitar pânã la sfera administrativ politicã a unei ţãri, întrã sub egida şi patronajul cozii de acvilã. Este un simbol parţial împrumutat de la Stema României iar punctul cardinal al acesteia este Sudul.   

Draco

Cu siguranţã unul dintre cele mai recunoscute simboluri la nivel naţional, lupul dacic este defapt elementul de avangarda al stindardului de luptã al dacilor, denumit sub genericul Draco, care intruchipeazã intrasigenţa şi virtuţiile rãzboince. Draco este un spirit liber, non-conformist, care priveşte dincolo de oaza liniştitã a pãdurii şi adunã secretele acesteia. Priveşte spre Apus, cãtre Roma şi Pãdurea Nord-Europeanã un spaţiu pe care îl înţelege şi îl cuprinde în totalitatea sa multiculturalã amintindu-şi cu o uşoarã nostalgie dupã marele imperiu cã şi Frumentarii lui Caesar aveau drept simbol capul de lup, veşnic vigilenţi, capabili sã desluşeascã cele mai încurcate intrigi.  Cei care investigheazã neobosiţi, care umblã dupã indicii şi informaţii aparent nesemnificative şi care oferã interpretãri noi ale unor date cunoscute se aflã sub patronajul lui Draco. Punctul sãu cardinal este Vestul. 

Glykon

Trupul de şarpe, coada de leu, capul de miel, pãrul şi urechile de om, asta este înfãţişarea zeitãţii şarpelui Gkykon din mitologia anticã. Originea cultului este situatã pe ţãrmul turcesc al Mãrii Negre, zeul Glykon fiind portretizat drept protector faţã de epidemii şi ciumã.  Singura statuetã reprezentându-l pe Glykon a fost descoperitã în vechea cetate Tomis, aceasta fiind în continuare exponentul de marcã al Muzeului de Istorie Naţionalã şi Arheologie din Constanţa. Glykon întruchipeazã şi pãtrunde în acelaşi timp misticismul caleidoscopic al Orientului. Priveşte cãtre Rãsãrit, cãtre Marea Neagrã, locul de baştinã de unde îşi trage rãdãcinile. Având un parteneriat strâns cu Draco, ascultând foarte bine cu urechea dreaptã cugetãrile lupului, Glykon ştie cã singura modalitate de a dobândi privirea de ansamblu este de a coborî în adâncuri; astfel cã cei care analizeazã şi interpreteazã fenomenele la scarã largã, deseori prin lupa geopoliticii, se aflã sub patronajul lui Glykon. Punctul sãu cardinal este Estul.  

Coloana infinitului

Axul central al emblemei este opera de cãpãtâi a sculptorului Constantin Brâncuşi. Reprezintã transformarea, acel moment în timp şi spaţiu când toate cele 3 simboluri se echilibreazã energetic şi transced înspre devenirea acestui arbore cosmic. Precum în opera lui Brâncuşi, ultima ‚mãrgea’ din creştetul coloanei este trunchiatã; în interpretarea maestrului simbolizând scurgerea universului în coloanã. Coloana infinitului în emblema Asociaţiei Cardinal reprezintã legenda spre care toţi ne îndreptãm, dorinţa de perfecţiune, care mereu se îndepãrteazã cu cât ne strãduim sã ajungem la ea. Cei care sunt capabili sã o atingã câtuşi de cât sunt cei care transced şi conştientizeazã lucrurile de care cu adevãrat are omul nevoie. Dorinţa de explorare, de cunoaştere, de artã, toate aceste subiecte întrã sub patronajul Coloanei fãrã sfârşit. Punctul ei cardinal este Nordul.